Vijenac 691 - 962

Glazba

Karolina RUGLE

Glazbu IZDVAJA

Ivana Đula u Sakupljaču Art radionice Lazareti

Usred ugasle kulturne scene malo je gdje održano kakvo gostovanje ili, možda najvažnije, jači angažman publike. Tim dubrovačke Art radionice Lazareti upravo je usred kolovoza, ovaj put lišena zagušljive pompe dubrovačkoga ljeta, realizirao vrlo zanimljiv kolaborativni umjetnički projekt pod naslovom Sakupljač Dubrovnik, gdje su angažmanom javnosti prikupljeni osobni predmeti koji su postali dijelom kolektivne umjetničke priče. U Sakupljaču je boravilo i sedam rezidencijalnih umjetnika.


Snimio Marko Ercegović

Predstavljeni su crteži Svena Klobučara, priča Staše Aras, radovi Nives Sertić i Nataše Rajković, Vedrane Klepica, Šimuna Stankova i Ivane Đula. Kao jedina rezidencijalna umjetnica koja se bavila zvukom, Ivana Đula „sakupila“ je snimke zvuka bučne noćne scene Dubrovnika, ali i zvučnu pozadinu tišine za vrijeme ožujka, travnja i svibnja. Predstavila je raznoliku i zanimljivu zvučnu sliku Grada čija je ambijentalnost u zvukovnome, ali i glazbenom smislu, rijetko zaista promišljana pri koncipiranju umjetničkih programa. Ivanin je rad predstavljen u Lazaretima 20. kolovoza, privodeći tako zvukovima Grada zanimljiv kolektivni umjetnički projekt kraju.

HRT-HR 3 i Oda-birano na HRT-HR1 utorkom

Unatoč dokidanju međunarodnih umjetničkih suradnji, rujan na Trećem programu Hrvatskog radija donosi svježu glazbu s međunarodnih pozornica i recentnih festivalskih izdanja, dok se na Prvom utorkom nastavljaju nove zanimljive dokumentarne glazbene priče u sklopu ciklusa Oda-birano.

Intrigantnost tema, vrhunska tonska slika, pažljiva režija i svježina formata prate originalne autorske priče urednice Ive Lovrec Štefanović, kao i adaptacije međunarodno nagrađivanih glazbenih dokumentaraca, vodeći slušatelje na glazbene šetnje, razotkrivajući zagonetke i dajući uvid u neke od malo poznatih biografija velikih imena.

Samoborska glazbena jesen

Kraj rujna donosi jedan od iščekivanih vjesnika jeseni, još jednu Samoborsku glazbenu jesen. U sklopu ovogodišnjeg festivala (25. rujna–4. listopada), održat će se i 17. međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, a priliku za recital na natjecanju izborili su: Ivan Petrović-Poljak, Matej Mijalić, Veronika Ćiković, Mia Pečnik, Lucija Stilinović i Martina Jembrišak. Prošlogodišnji pobjednici, članovi trija Eusebius, praizvest će novo djelo Silvija Foretića, uz još dvije skladbe hrvatskih autora zrele generacije, Petra Bergama i Dubravka Detonija. Ovogodišnji program predstavit će isključivo hrvatske umjetnike, ali pruža i dobru priliku otkriti široj publici nešto manje poznate sastave, kao što je vrlo zanimljiv komorni sastav Harlequin Art Collective.


Snimio Marko Pletikosa

Čine ga istaknuti glazbenici koji će publici u Samoboru izvesti Harawi, pjesme ljubavi i smrti Oliviera Messiaena, ciklus iz 1945. u kojemu poetično progovara o ljubavi, prisnosti, unutrašnjem svijetu te vanjskoj distanci. Kao doprinos Beethovenu posvećenoj, prikladno dramatičnoj i neizvjesnoj godini, prokušane zvijezde festivala okupljene u komorni ansambl izvest će popularni Septet u Es-duru te Klavirski trio u D-duru, dok gitarski Trio Elogio priprema zanimljivu izvedbu Klavirske sonate br. 15 u D-duru, u obradi Petrita Çekua.

Vijenac 691 - 962

691 - 962 - 10. rujna 2020. | Arhiva

Klikni za povratak